HEM “CAÇAT” EL COMETA!

 

Aquests dies s’està parlant molt del “Cometa del Segle”, així que aquí us mostro les fotos i  l’experiència d’alguns dels nostres socis, i també la meva opinió personal. Certament, és un cometa “important” dins de la comunitat dels astrònoms aficionats, però ni de bon tros és el cometa del segle!

Primer les fotos, i tot seguit les explicacions:

Com veureu n'hi ha de fetes amb càmera i trípode, amb un telèfon mòbil i amb un Seestar S50. Totes són diferents malgrat ser totes del mateix objecte, perquè cada foto és única i irrepetible. Aprofito per agrair a tots que hagin cedit les fotos per fer aquest petit resum, i els felicito per les captures.

                                                                                                                               Foto: Marià Solé



                                                                                                                             Foto: Josep Mª Cors



                                                                                                                            Foto: Unai Canudas



                                                                                   Foto: Josep Lluís Galindo


                                                                                                                              Foto: Josep Monsó


                                                                                                                        Foto: Núria Camps


Fotogràficament és molt bonic i vistós, però visualment no arriba a gaire. De fet, és pitjor que el C/2020 F3 (Neowise), que ens va visitar el juliol del 2020, i que sembla que ara ningú recorda. Desconec perquè últimament hi ha aquesta tendència a exagerar-ho tot tant, però això li fa un magre favor a l’astronomia. Quan una persona sense experiència llegeix que és el millor cometa dels últims 100 anys, espera una cosa molt diferent a la realitat.

En realitat es diu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), i va ser el tercer cometa descobert durant la primera quinzena de gener de l’any 2023, per això té aquest nom tant poc romàntic. Es calcula que trigarà 80.000 anys a tornar a passar prop del Sol. Imagino que en un intent dels mitjans de comunicació per fer-lo més espectacular, algú (no sé qui) li va donar el nom del “cometa del segle”. A partir d’aquí, ja no hi ha marxa enrere, per molt que diguis que no n’hi ha per tant, ja tothom espera un cometa com el Hale-Bopp (1997). Realment, el Hale-Bopp, sí que va ser el millor cometa del segle XX.

Nosaltres degut a la seva baixa alçada en el cel i als núvols no el vam poder veure i fotografiar per primer cop fins el cap de setmana 12-13 d’octubre. Encara el podeu veure (difícil) i fotografiar durant força dies al fer-se fosc, cada cop més alt i menys brillant. Recordeu buscar un lloc fosc i porteu prismàtics, us ajudaran molt a veure i localitzar el cometa.

 

Molta sort!!!