Eclipsi de Lluna parcial

 

El proper 28 d’octubre tindrem un eclipsi parcial de Lluna. Només serà del 12,4% i no serà tan espectacular com altres vegades. Malgrat tot, és un fenomen molt interessant de veure o fotografiar perquè és molt fàcil. M’explico: com que els eclipsis es produeixen en Lluna plena, ens podríem esperar veure la Lluna perfectament rodona, però durant l’estona de l’eclipsi parcial li veurem una petita mossegada, com si li faltés un petit tros, o com si estigués molt més fosc que la resta de la Lluna. L’eclipsi comença amb una fase penumbral, després vindrà la fase parcial, i altre cop una última fase penumbral. La fase penumbral començarà cap a les 18:00 T.U (20:00 h local) però només una fotografia pot notar la caiguda de llum en aquesta fase. Poc abans de l’inici del parcial, la caiguda de llum ja es fa molt evident en les fotos, i si sou observadors habituals de la Lluna plena també notareu que està “apagada” i no ens enlluerna com sempre. A les 19:34 T.U (21:34 hora local) comença la part interessant, amb la fase parcial. La fase parcial acabarà cap a les 20:53 T.U (22:53 h. local) i poc a poc la Lluna recobrarà la seva brillantor habitual. La fase penumbral acaba a les 22:26 T.U (00:26h. local del dia 29). El millor moment per mirar-lo serà el moment del màxim eclipsi, a les 20:15 T.U (22:15 h. local).

Per mirar-lo ho podeu fer a ull nu, amb prismàtics o amb telescopi, però amb pocs augments, perquè us interessa veure la Lluna sencera. No cal cap filtre, perquè la Lluna no és perillosa com el Sol.

Per fer-li fotos us cal una càmera amb un objectiu (per anar bé de més de 135mm i millor de 300-400 mm), i un trípode. Si teniu un objectiu de menys augment també ho podeu probar, però llavors és millor enquadrar la Lluna amb el paissatge per fer la foto més interassant, ja que us quedarà molt petita! Si teniu telescopi podeu provar de posar la camera al telescopi (si es reflex o mirrorless) i disparar a focus primari. Si voleu podeu intentar-ho amb un mòbil posant-lo al davant de l’ocular, o amb una càmera compacta. La Lluna és fàcil de fotografiar! Procureu que no tremoli al disparar (es pot disparar amb disparador remot o amb el retard de 2 segons de la càmera o el mòbil. Aquest eclispi és ideal per iniciar-se a mirar o a fer fotos! Anims i sort!

Tot seguit us deixo una imatge de l’Stellarium mostrant l’eclipsi en el moment del màxim.